Recepten

In 15 minuten op tafel!

Makkelijke groentesoep

Ingrediënten – voor 2 personen

  • 300 gr verse groenten, gesneden (bleekselderij, wortel, prei, ui, champignons, bloemkool)
  • 2 tomaten
  • 1 l groentebouillon
  • 1 glazen potje witte bonen
  • 1 laurierblad
  • flinke scheut biologische tomaten passata
  • kruiden naar keuze: basilicum, peterselie

 

Verwarm de groentebouillon en voeg de soepgroenten, de gesneden tomaten, laurierblad en tomaten passata toe.

Laat 10 minuten koken en voeg vervolgens de witte bonen toe. Nog 3 minuutjes zachtjes koken en kruiden erbij. Lekker met geroosterd volkorenbrood met hummus en tomaten tapenade.

TIP: Lekker met kraakverse mais als topping!

Pasta met geurige basilicum en geroosterde mais

Pasta met geurige basilicum en geroosterde mais

Pas­ta met geurige basilicum en mais

Voor 2 personen

  • 250gr pasta
  • 200 gr cherry tomaatjes, gewassen
  • 2 maiskolven, zonder blad
  • een klein handje verse kruiden zoals basilicum, tijm, oregano, rozemarijn-naaldjes, gesneden
  • een klein scheutje extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper, vers gemalen

 

Verwarm de oven voor op 200graden. Doe de tomaatjes in een kommetje en giet er een eetlepel olijfolie over. Mix even goed zodat ze allemaal geolied zijn. Wikkel de maiskolven in aluminiumfolie en leg ze op een met folie bedekte de bakplaat samen met de tomaatjes. Rooster de groenten 10-15 min, tot de tomaatjes licht beginnen te bruinen. Verwijder de tomaatjes nu, maar zet de maiskolven nog zeker 10 minuten in de oven terug.

Ondertussen:

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking.

Giet af en verdeel op 2 borden. Breng op smaak met vers gemalen zout en peper en bestrooi met de verse geurige kruiden.

Snijd met een scherp mes voorzichtig de goudgele maïskorrels van de kolven af en garneer deze over de pasta samen met de sappige tomaatjes.

Tip:Lekker met een dun streepje goede balsamico azijn erover

lekker hollands met een buitenlands tintje

Lekker Hollands met een buitenlands tintje

Ge­stoom­de sprui­tjes met ket­jap en se­sam­zaad

Voor

2 personen

  • 350gr spruiten
  • 1/2 eetl sesamzaad
  • 1 eetl ketjap manis
  • snuf peper

 

Maak de spruiten schoon. Doe in een hapjespan met een laag water van 1 cm en laat met de deksel op de pan 8 min. op middelhoog vuur koken. Giet af en spoel onder koud stromend water.

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad op middelhoog vuur. Klop een dressing van de ketjap manis een snufje peper en de helft van het sesamzaad. Meng de spruiten met de dressing en garneer met de rest van het sesamzaad.

Tip: Lekker met volkoren rijst

Mega makkelijk en de avond ervoor te maken! Geen kiwi’s in huis? Gebruik dan banaan of een appeltje, waar jij zin in hebt ; )

Frambozen havermout met amandelboter

Ingrediënten- voor 2 grote porties

  • 120 gram havermout
  • 1/2 liter water of plantaardige melk
  • 150 gram (bevroren) frambozen of blauwe bessen
  • 1 eetlepel amandelpasta
  • handje rauwe cashewnoten
  • 1 kiwi
  • eventueel een tl hennepzaadjes

 

Doe het water of de plantaardige melk samen met de havermout in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook.

Voeg vervolgens de bevroren frambozen toe en laat dit zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken zodat de havermout indikt.

Snijd ondertussen de kiwi in kleine stukjes en rooster eventueel de cashewnoten. Neem het pannetje van het vuur en serveer de havermoutpap in een schaaltje. Top met stukjes kiwi, hennepzaadjes, cashewnoten en een lepel amandelboter

 

Lekkere trek? Neem deze gezonde snack!

Vegan shortbread snack

Ingrediënten (12 stukjes)

voor de bodem

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram cashewnoten – ongebrand
  • 3 el kokosolie
  • 50 gram kokosmeel
  • 10 medjool dadels – ontpit en fijngehakt

voor de vulling

  • 500 gram zoete aardappel
  • 4 medjool dadels – ontpit en fijngehakt

topping

  • 150 gram chocolade – min. 70 % puur

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Doe ze in een pan en vul aan met water tot de aardappels net onder staan. Kook ze gaar in ongeveer 10 minuten en laat ze daarna afkoelen.

Ga verder met de bodem. Verhit 2 eetlepels kokosolie in een koekenpan, voeg de havermout toe en rooster tot het goudbruin en krokant is. Stop de haver samen met de overige ingrediënten voor de bodem plus 1 eetlepel kokosolie in je keukenmachine en blend tot tot je een soort deeg hebt.

Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier en verdeel het havermengsel over de bodem. Druk goed aan en zet aan de kant.

Pureer de zoete aardappelen samen met de dadels tot je een gladde massa hebt. Proef even en voeg naar smaak nog een dadel toe als je hem zoeter wilt. Smeer het mengsel uit over de haverbodem en strijk de bovenkant glad.

Smelt de pure chocolade au bain marie en schenk de gesmolten chocolade als laatste over de zoete aardappel vulling.

Zet de vorm afgedekt ongeveer 1 uur in de vriezer en snijd hem daarna in blokjes. Bewaar daarna in de koelkast.

 

Zo snel klaar, lekker en enorm knapperig! Je kan hem zo vol beleggen als je zelf wilt!

Champignon Pesto Plaattaart

Ingrediënten

  • 1 pakje filo deeg
  • 200 gram champignons (liefst shiitake, deze zijn lekker rijk van smaak)
  • 4 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 3-4 eetlepels pesto (biologische pesto bij AH is vegan)

Haal het pakje filodeeg uit de vriezer en laat de plakjes ontdooien.

Verwarm de oven voor op 175 graden, heb je een grillstand? Doe deze dan ook aan.

Snijd de rode ui, knoflook en champignons in grove stukken en bak dit met 3 hele rozemarijn takjes voor ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Haal van het vuur en zet apart.

Trek voorzichtig de filo deeg vellen van elkaar en leg ze laagje voor laagje op elkaar met telkens een beetje pesto ertussen zodat ze aan elkaar plakken. Ik gebruikte ongeveer 8 filo vellen.

Vouw de zijkanten om, en gebruik een beetje pesto om de vellen aan elkaar te plakken. Smeer een dun laagje pesto op de bodem van de plaattaart en beleg hem vervolgens met het ui-champignon mengsel. Voeg nog wat extra takjes rozemarijn toe en schuif hem voor 20 minuten de oven in totdat de randjes goudbruin kleuren.

Serveer DIRECT! Laat de taart niet langer dan een uur staan, dan wordt het deeg slap en niet meer knapperig.